Kuukautishäiriöt ja vaihdevuosioireet

21.07.2023

Tähän blogiin on yhdistetty kaksi aihetta: toinen on kuukautishäiriöt ja toinen vaihdevuosioireet. 


KUUKAUTISHÄIRIÖT

Kuukautiset kertovat naisen kehon tilasta ja terveydestä paljon. Erilaisiin kuukautishäiriöihin kannattaa puuttua, koska ne voivat vaikeuttaa ja pitkittää raskaaksi tuloa. Ne myös kertovat laajemmin kehon tilasta, ja asioihin voidaan puuttua ennen kuin asiat pahenevat. Myös vaihdevuosioireita voidaan ennaltaehkäistä puuttumalla jo etukäteen kuukautisihäiriöihin ja muihin oireisiin. Tulevan raskauden vaivattomaan etenemiseen voidaan vaikuttaa pitämällä huolta kuukautisista.

Kuukautisiin voi liittyä monenlaisia vaivoja: runsasta vuotoa, tiputtelua, kivuliaita kuukautisia, turvotusta, PMS-oireita, epäsäännöllistä vuotoa, liian pitkää tai liian lyhyttä vuotoväliä mutta myös niukkaa vuotoa. Vaikka usea nainen onkin iloinen niukasta vuodosta, niin kovin niukka vuoto ei välttämättä ole hyvä asia, ja sitä voidaan akupunktiolla ja ruokavaliolla hoitaa.

Usein puhutaan erilaisista kuukautisvaivoista, mutta minkälaiset ovat suurin piirtein normaalit kuukautiset?

  • kierto on säännöllinen
  • vuotoa noin viisi päivää
  • vuoto on kunnollista 2-4 päivää ja se on kirkkaan punaista
  • kuukautisten ei kuulu olla kivuliaat, mutta ei olon tarvitse olla aivan täysin huomaamatonkaan

Akupunktioklinikalla hoidetaan kivuliaita kuukautisia melko usein. Ne ovat hyvin yleinen vaiva. Kivut voivat vaihdella lievästä hyvin rajuun kipuun, johon saattaa yhdistyä myös rajuja suolisto- ja ylävatsaoireita ja pyörrytystä.

Kivut kuukautiskierron yhteydessä voivat ajoittua ennen kuukautisia, niiden aikana tai niiden jälkeen. Klinikalla lähdetään haarukoimaan tilannetta oirekyselyn perusteella, ja kysymykset liittyvät myös muihin asioihin kuin pelkästään kysymyksiin kivusta. Haastattelussa saatetaan kysyä esimerkiksi, onko janon tunnetta, voimakkaita vihan purskahduksia, kuumuuden tuntemuksia, minkälaista on vatsan toiminnan tuotos, onko hyytymiä, ja jos on niin minkä kokoisia.

Tunteet ovat suuressa roolissa kivuliaiden kuukautisten syntymekanismeissa. Liiallinen fyysinen liikunta, liiallinen työskentely, kylmässä oleilu liian vähissä vaatteissa, kosteus, krooniset sairaudet, monet peräkkiset raskaudet ja liiallinen seksuaalinen aktiviteetti voivat olla tilaan johtaneita syitä.

Suurin osa reagoi akupunktioon hyvin hoidettaessa kivuliaita kuukautisia tai muita kuukautisvaivoja. Yleensä hoitoa tarvitaan kolmen kuukautiskierron ajan (nopeimmat tulokset saadaan viikon välein toistuvilla hoidoilla). Tuloksia usein nähdään kuitenkin jo ensimmäisen kuukautiskierron jälkeen tai aikana. Jos kivuliaat kuukautiset johtuvat endometrioosista, tarvitaan pidempää hoitojaksoa.

Tapausesimerkki:

Klinikalla on hoidettu vähän yli 30-vuotiaan naisen kuukautisia ja unettomuutta. Kuukautiset olivat olleet poissa useita vuosia, välillä jotain pientä vuotoa/tiputtelua oli ollut. Kun hoitoja oli ollut kolme kertaa, hoidon jälkeen tuli kunnon kuukautisvuoto, joka kesti normaaliajan. Unettomuuteen hoidoilla ei kolmella hoitokerralla ollut vielä vaikutusta.
Hoitoja jatketaan, jotta kuukautiset tasaantuvat ja tulisivat jatkossa säännöllisesti. Hoitoja jatketaan myös unettomuuteen.
Asiakas on saanut hoidoissa akupunktiota, moksaa ja tuina-hierontaa.

Hedelmällisyyden tukemiseksi kuukautiset on hyvä saada mahdollisimman normaaleiksi. Tamponien käyttö voi aiheuttaa kohdun alueelle niin sanottua stagnaatiota, joka tarkoittaa Qin eli energian ja Veren "jämähtämistä". Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia ja haasteita kuukautisille ja hedelmällisyydelle. Samoin seksi kuukautisten aikaan voi aiheuttaa tätä stagnaatiota.

Naisen kannattaa pitää huolta lantion alueen lämmöstä, erityisesti kylminä vuodenaikoina. Samoin yhdynnän jälkeen vedon ja kylmän pääsemistä lantion alueelle kannattaa välttää. Jos tuntee usein kylmyyttä alaselässä ja/tai alavatsalla voi käyttää lämpötyynyä, esimerkiksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa haasteita. Kun e-pillereiden käyttö lopetetaan, ja toivotaan raskautumista, kannattaa varautua siihen, että kuukautisten palautumisessa voi kestää aikaa, jopa yli vuoden. Tässä voi akupunktio auttaa.


VAIHDEVUODET - TOINEN KEVÄT

 Vaihdevuosista puhutaan kiinalaisessa lääketieteessä naisen "toisena keväänä". Se on nähty aikana, jolloin naisen elämä muuttuu ja antaa mahdollisuuden toisenlaiselle luovuudelle ja itsensä toteuttamiselle lasten synnyttämisen ja kasvattamisen jälkeen. 

Vaihdevuosioireet vaihtelevat paljon: osa ei huomaa niitä juurikaan, kun toiselle elämästä tulee tuskaa hikoilupuuskien, kuumien aaltojen, äreyden, ahdistuksen, masennuksen ja unettomuuden kanssa. Emättimen limakalvot saattavat kuivua, saattaa tulla kirvelyä ja yhdyntäkipuja. Kaiken päälle vielä aloitekyvyttömyyttä ja ihon kuivumista, hiusten ohenemista. Painokin nousee. Vaihdevuodet voivat kestää useita vuosia, ja se on suuri muutos naisen elämässä. Onneksi akupunktiolla voidaan helpottaa suuresti näissä oireissa, ja se toimii, vaikka mukana olisi jokin hormonivalmistekin. 

On tärkeää myös saada ruokavalio-ohjeita, jotta keho saa sen tyyppisiä ruoka-aineita, joite se juuri tähän aikaan tarvitsee. Jokaiselle vaihdevuosia elävälle naiselle ne voivat vähän vaihdella yksilöittäin. Eri ruoka-aineilla on energeettiseltä lämpötilaltaan erilaisia ominaisuuksia, joten jos kovin hikoileva syö paljon kuumentavia ruokia, niin hikoilu vain pahenee. Näitä ruokavalio-ohjeita saa klinikalla akupunktiohoidon rinnalla.

Tärkeää vaihdevuosioireissa on vältää stressiä ja liiallista työskentelyä. Nyt on aika antaa itselle aikaa, toteuttaa unelmia, jotka ovat jääneet ruuhkavuosien alle. Etsiä taas itseä: kuka minä olen tähän saakka eletyn elämän jälkeen? Mitä minä nyt haluan? On mennyt jo vuosia aikuisena olon aikaa. Itsetuntemus ja luottamus saa jo näkyä ja paistaa. Olla ylpeästi nainen, kypsä nainen, jolla on vaikka mitä vielä jaettavana ja elettävänä.

Akupunktio voi olla mukana naisen elämässä ja naisen terveydessä läpi koko elämän. Se voi tukea kehoa sen luonnollisissa muutoksissa.


Jos kaipaat apua naisten vaivoihin, varaa aikasi klinikalle, niin saat apua. Tervetuloa!