Vatsa tykkää lämpimästä

28.03.2023

Ruoka-aineilla on erilaisia ominaisuuksia, ja niitä voidaan hyödyntää terveyden ylläpitämiseksi ja hoitamiseksi. Kun asiakas tulee akupunktiohoitoon klinikalle Vantaan Korsoon, annan usein asiakkaalle ravitsemukseen liittyviä ohjeita akupunktion ja muiden elämäntapamuutosten tueksi. Onnistunut hoito onkin näiden kaikkien kombo.

Mitä yleistä on hyvä tietää ravitsemuksesta, ja joita voi lähteä itse toteuttamaan? Kaikista tärkeintä on säännöllinen ruokailu. Tämä ei tarkoita sitä, että syödään aamusta iltaan saakka lukemattomia kertoja. Ruoansulatuselimistö tarvitsee levon ja puhdistumisajan, ja tauko syömisestä on paikallaan. Se kuinka pitkä tauko, on yksilöllistä. "Syö aamupala kuin kuningas, lounas kuin prinssi ja päivällinen kuin kerjäläinen". Iltasyömistä ennen nukkumaanmenoa ei ole perinteisesti suosittu. Tämä vastaa melkeinpä tämän päivän pätkäpaasto ajatusta. Kuinka pitkä tauko syömisestä, on täysin yksilöllistä. Jos illalla syö illallisen ennen klo 18 ja aamupalan noin klo 8, niin tauoksi tulee 14 tuntia. Jos ylipainoa on kertynyt, voi kokeilla pidempää paastoa. Autofagia on sitä, että solut tekevät omaa puhdistustyötään, hyödyntävät kierrätettävät jätteet ja keho uusiutuu. Tätä tapahtuu erityisesti silloin, kun ollaan syömättä tarpeeksi pitkä aika. Autofagian on todettu ehkäisevän kehon rappetumista ja sairastumista.

Mitä jos aamupala ei maistu? Eikö se ole tärkein ruoka päivässä? On ihmisiä, joille ei oikein ole ikinä aamupala maistunut. Ei sen kanssa tarvitse kärvistellä. Ei sitten vain syö. Syö sitten kun tulee nälkä. Ehkä lounasaikaan alkaa jo vatsa murisemaan, ja syö sitten, kun se nälkä tulee. Pääpointtina kuitenkin se, että mikä se oma ruokailurytmi sitten onkaan, niin pääsääntöisesti pitäisi siitä kiinni. Ja ruokailujen väleissä ei napostelisi, vaan pitäisi kiinni ruokailuajoista.

Pääasiassa lämpimiä kypsennettyjä aterioita tuoreista aineksista. Kehon on helpompi hyödyntää ravintoaineet ja nesteet, kun ne ovat lämpimiä. Kylmät, erityisesti jääkaappikylmät ja jääpalat, ovat shokki keholle. Keho joutuu lämmittämään aineksen, ennen kuin se voi sitä hyödyntää. No eikö se ole hyvä juttu, että ylimääräistä energiaa kuluu ruuansulatukseen? Öööö, no ei.. siksi että Perna-Mahalaukku -elinparin (vastaa länsimaista ajatusta koko ruuansulatuselimistöstä) Qi eli energiat vaurioittuvat, ja pidemmän päälle toiminta heikkenee. On parempi pitää hyvää huolta Pernasta ja Mahalaukusta, ja kuluttaa ylimääräiset energiat liikkumalla.

No entä eikö raa`oissa vihanneksissa ole enemmän vitamiineja? Kyllä, mutta keho ei kykene niitä kaikkia kuitenkaan hyödyntämään. Raa`at vihannekset pienimuotoisesti on ok, jos kehossa ei ole kylmyyttä (kylmän tuntemuksia, viluisuutta, heikkoutta, väsymystä jne.). Kesäkuumalla on ok syödä tuoretta salaattia, kurkkua ja tomaattia, kun keho muutenkin tarvitsee viilennystä, tai kuumaverinen tyyppi, joka usein helposti hikoilee, tai sitten oikeasti perusterve, jonka keho kestää pienen määrän raakoja ruokia. Meidän leveyspiirillä syksy/talvi/kevät -aika on melko karua ja viileää. Ruoalla voimme antaa keholle lämpöä ja Yangia, jota se tarvitsee noina aikoina.

Tyypillisesti naisilla on enemmän palelua. Se yleinen virhe, jonka monet naiset tekevät, kun ajattelevat laittaa ruokavaliotaan kuntoon, on rahkojen, hedelmien, jääsmoothien jne. syöminen. Pidemmän päälle vatsa alkaa turvota ja kipeytyä tai väsymys iskee. Ei ole maailmanloppu joskus harvemmin noita syödä, ja hyviltähän ne suussa maistuvat, mutta jos päivittäin kittaa menemään rahkaa (erityisen paljon Kosteutta muodostavaa) ja raakoja hedelmiä ja jäämarjasmoothieta, lopputulos ei pitkässä juoksussa ole hyvä.

Juominenkin lämpimänä? Kyllä, tai jos ajatus lämpimän veden juomisesta on todella vastenmielistä, niin ainakin huoneenlämpöistä. Useimmat tottuvat juomaan lämmintä, vaikka ensi ajatus kuulostaa oudolta. Aamuisin herätessä, ja ennen kuin mitään muuta on vielä suusta laittanut, voi herätellä vatsaa juomalla kiehautetun, vähän jäähdytetyn vesilasillisen. Suurin osa juomista juodaan aterioiden väleissä, ei niiden aikana. Pieni määrä juomaa aterian yhteydessä, esim. kupponen teetä, on ok. Kiinassa on perinteisesti juotu vihreää teetä aterian yhteydessä. Se auttaa sulattamaan rasvoja.

Suurin palvelus, jonka voit kehosi terveyden eteen tehdä, on panostaa oikeisiin kotitekoisiin aterioihin, jotka sisältävät proteiineja (kasvis- tai eläinperäistä), hiilihydraatteja (viljat/tärkkelys), runsaasti erilaisia kypsennettyjä vihanneksia sekä pieni määrä raakoja vihanneksia vuodenajan mukaan sekä rasvoja (mm. kylmäpuristettu oliiviöljy, ghee, voi, kookosrasva). Joillekin voi sopia hiilihydraattien rajoittaminen, esimerkiksi, jos ylipainoa on kertynyt, eikä paino laske muilla keinoin.

Joskus tilanne voi vaatia yksilöllisempää ohjeistusta ruokavalioon. Näihin pureudutaan klinikalla akupunktiohoidon yhteydessä. Tervetuloa Vantaalle!