Akupunktio Helppi

Ukk - Usein kysytyt kysymykset

1. Mihin akupunktio voi auttaa?

KEHON MONENLAISET KIVUT:

- mm. lihasjännitykset- ja kireydet, niskahartiaseudun jumit, alaselkäkipu, selkäkipu, iskias, kuukautiskivut, endometrioosi, fibromyalgia, tenniskyynärpää, nivelkivut, nivelrikko, lihasreuma, reumaattiset kivut

NAISTEN VAIVAT

- kuukautishäiriöt, endometrioosi, vaihdevuosioireet, raskauspahoinvointi, raskausajan vaiheet, lapsettomuushoitojen tukena

RUOANSULATUSVAIVAT

- ummetus, ripuli, närästys, turvotus, suolen toiminnanhäiriöt

YLEINEN HYVINVOINTI

- väsymys, jaksaminen, stressi, unettomuus

ALLERGIAOIREET, ASTMA

FLUNSSAKIERTEET, PITKITTYNYT YSKÄ

ERILAISET RIIPPUVUUDET

MIELEN HYVINVOINTI

- ahdistus, masennus, levottomuus, keskittymiskyvyttömyys, pakkomielteet

LAIHDUTUKSEN TUKENA

MONIEN SAIRAUKSIEN TUKIHOITOMUOTONA

2. Kuinka usein akupunktiota tarvitaan?

Hoitosarja on hyvä kuitenkin aloittaa kaksi käyntiä viikossa rytmillä. Sen jälkeen siirrytään kerran viikossa toteuttaviin hoitoihin, ja oireiden hellittäessä siirrytään pidempiin hoitoväleihin.

Kun oireet ovat hallinnassa akupunktiota voidaan ja kannattaa jatkaa ylläpitohoitona noin 1-2 kuukauden välein, jotta keho pysyy tasapainossa ja ilmeneviin oireisiin päästään puuttumaan nopeasti.

3. Kuinka nopeasti akupunktio vaikuttaa?

Akupunktion teho perustuu sarjahoitoon, ja hoitoa rakennetaan edellisen hoidon tulosten päälle. Jokainen reagoi akupunktioon yksilöllisesti, mutta yleisiä ohjeita erilaisiin vaivoihin on tässä alla. Tarkemman arvion hoitomääristä saat klinikalla.
  • Akuutit vaivat: noin kuusi hoitokertaa
  • Kroonisissa vaivoissa: minimissään 10 hoitokertaa. Hyvin haastavissa tilanteissa voidaan tarvita tiivistä vuoden kestävää hoitojaksoa.

4. Sattuuko akupunktio?

Pieni nipsaisu tuntuu, kun neula menee ihon läpi. Sen jälkeen tuntemukset voivat olla kihelmöintiä, puutumisen tai paineen tunnetta tms. Akupunktioneulan ei kuulu sattua sitten kun se on paikoillaan. Jos näin käy, hoitaja korjaa neulaa niin, että se ei enää satu. 

5. Voiko akupunktio auttaa vaihdevuosioireisiin?

Vaihdevuosioireet voivat vaivata naisen elämää useita vuosia. Kuumat aallot, unettomuus, ärtyneisyys, mielialan muutokset ja hikoilu ovat oireita, joita voidaan hoitaa akupunktiolla. Vaikka olisi käytössä jokin hormonihoito, niin akupunktio käy tukihoitona siinä rinnalla. Hoitojen määrä on yksilöllistä: joskus apua voi tulla nopeastikin. Jos keho on ollut epätasapainossa jo kauan ennen vaihdevuosiaikaa, niin tilanteen tasapainottaminen saattaa viedä aikaa.

6. Voiko akupunktio auttaa endometrioosissa?

Kohdun limakalvon sirottumatauti eli endometrioosi on yleinen sairaus, jota esiintyy noin 10 %:lla naisista. Se on yksi yleisimmistä gynekologisista vaivoista. Oireina mm. kivuliaat kuukautiset ja alavatsakipu, ulostamis- ja virtsaamiskipu, yhdyntäkipu, tärinäkipu. Kiinalainen lääketiede lähestyy endometrioosia mm. veren stagnaationa, liman kertymisenä sekä erilaisina vajavuustiloina. Jokainen endometrioosiasiakas diagnosoidaan yksilöllisesti. Oirekuvaston, pulssin, kielen ja palpaation avulla löydetään jokaiselle omanlainen hoitotapa. Endometrioosi vaatii usein pitkäaikaista hoitoa, tarkoittaen useita kuukausia, jopa puolta vuotta tai vuotta. Jotta tuloksia saadaan, se vaatii usein myös elämäntapamuutoksia. Niitä saa yksilöllisesti akupunktioklinikalla.

7. Auttaako akupunktio raskauspahoinvointiin? 

Kyllä voi auttaa. Joskus apua tulee nopeastikin. Joskus raskauspahoinvointi voi olla niin rajua, että se voi vaatia useita käyntejä viikossa. 

8. Onko akupunktio turvallista raskaana? 

Akupunktio voi tukea raskautta koko matkan ajan, ja se on turvallista pätevän hoitajan tekemänä. On tiettyjä akupunktiopisteitä, joita ei raskaana olevalle käytetä, mutta sitten kun on toivottavaa, että synnytys käynnistyy, niin niitä samoja pisteitä voidaan nyt käyttää. Akupunktiota voidaan myös käyttää, kun sikiön kääntämiseen perätilassa.

9. Onko akupunktio vaarallista?

Suomessa akupunktion tekijöitä ei valvota millään tavalla. Tekijöitä saattaa siis olla laidasta laitaan. Parin viikonloppukurssin käyneistä useamman vuoden koulutukseen. Hoitajaksi kannattaa valita akupunktiohoitaja, joka on käynyt ainakin kolmen vuoden koulutuksen akupunktioon ja kiinalaiseen lääketieteeseen, jolloin tietotaito on laajaa, ja hoitajalta löytyy taitoa hoitaa akupunktiolla monitahoisia terveydellisiä ongelmia. Tarpeeksi kouluttautuneen akupunktiohoitajan käsissä käsissä hoito on turvallista.

10. Voiko akupunktion jälkeen harrastaa liikuntaa? 

Akupunktion jälkeen samana päivänä ei kannata harrastaa liikuntaa. Muutenkin elimistön rasittamista ei suositella, ei myöskään äärilämpötiloja, joten saunominen ja kylmät suihkut kannattaa jättää toiseen päivään. 

On hyvä antaa kehon ottaa vastaan neulojen vaikutusta, joka vahvistuu hoidosta 12-24 tunnin kuluessa.

11. Voiko akupunktiosta saada sivuvaikutuksia?

Tyypillisin sivuvaikutus hoidosta on väsymys. Voit tuntea itsesi normaalia väsyneemmäksi päivän tai parin ajan hoidosta. Kaikille ei näin käy. Joku toinen taas saattaa tuntea olonsa energisoituneeksi. Monet myös nukkuvat seuraavan yön poikkeuksellisen hyvin. Joskus kun hoidetaan kipua, tuo kipu saattaa provosoitua 1-2 päiväksi, mutta laantuu sitten. Useimmiten näin ei kuitenkaan käy.

Joskus neulasta voi tulla mustelma, kun se on osunut hiusverisuoneen. 

12. Minkälainen olo akupunktion jälkeen tulee?

Monet kokevat olonsa rentoutuneeksi tai väsyneeksi. Joskus olo voi olla energisoitunut tai muuten vain hyvä olo. Joskus jokin pinnan alla ollut tunne voi lähteä purkautumaan jo hoidon aikana, joten huojentunut olo, itkeminen tai nauraminenkaan eivät ole tuntemattomia näkyjä akupunktioklinikalla.

Akupunktion aikana monet kuvailevat, että kehossa tuntuu puutumista, pistelyä, kihelmöintiä tai lehahduksia.